Да сготвим вкусно
+3
Marchela
vaniee
hlytzprytz
7 posters
Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- bolnimozaciАквамаринов дух
- Брой мнения : 558
Дата на присъединяване : 15.03.2013
Re: Да сготвим вкусно
Вто 29 Юли - 18:48
danko11 написа:Това ми е любимата корейска храна, много е вкусно!
Мерси, Петя за рецептите.
Няма защо , когато попадна пак на нещо интересно ще го публикувам
- bolnimozaciАквамаринов дух
- Брой мнения : 558
Дата на присъединяване : 15.03.2013
Години : 37
Местожителство : Пловдив
Re: Да сготвим вкусно
Съб 9 Авг - 17:28
Кимчи — пикантната корейска туршия
От автор, пишещ за „Пробудете се!“ в Корея
Корейците обичат пикантните храни и може да се каже, че най–харесваната от тях е кимчи. За мнозина, ако на трапезата не присъства кимчи, удоволствието от храната не е пълно. Но какво точно представлява кимчи?
Кимчи е название, което се използва за мариновани зеленчуци. То е подобно на киселото зеле в нашата страна, паоцая в Китай, цукемоното в Япония, ачара в Индия и киселите краставички, познати в много райони по света. Различните видове кимчи съдържат жизненоважни витамини и вкусът е доста силен за онзи, който опитва туршията за първи път. Хората, които не обичат кимчи, казват, че вкусът и миризмата на чесън и червени люти чушки са прекалено силни. Но привържениците на туршията кимчи се наслаждават на нейния пикантен вкус и обичат често да я включват в менюто си.
Кимчи придобива все по–голяма популярност по света, тъй като хората все повече харесват пикантните храни. Редица военни офицери от Запада, работници имигранти, както и хиляди посетители на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г., са имали възможността да вкусят от това кулинарно изкушение. Впоследствие туршията кимчи започна да се предлага в заведенията за бързо хранене наред със световноизвестните пържени спагети по китайски, хамбургери, такос, суши и хотдог. Някои авиокомпании извън Корея дори го сервират на своите пасажери. За три години в японските супермаркети бяха продадени около десет милиона кутии с корейско кимчи. Но как се приготвя тази туршия?
Консервиран деликатес
Зеленчуците стават по–хрупкави, когато се консервират със сол. Солта потиска развитието на вредните микроорганизми и подпомага размножаването на полезните. При тази ферментация се отделят аминокиселини и млечна киселина, затова туршията кимчи има уникален вкус, който е много по–различен от вкуса на пресните зеленчуци.
След това се добавят подправки. В туршията вече се слагат повече подправки от традиционния чесън и червени чушки. Използва се огромно разнообразие от други съставки — обикновени и екзотични, — като например пресен лук, моркови, праз, джинджифил, сусам, круши, стриди, осолени малки скариди, кестени, морски охлюви, кедрови ядки и водорасли.
Трябва да имаме предвид, че туршията кимчи е просто гарнитура. Дори и да я харесват много, хората рядко я сервират като основно ястие. Тя е предвидена като допълнение към други храни и най–вече към ориза. Корейците почти винаги я ядат с ориз, така както в други страни хлябът често се яде с масло, а доматите със сирене. Неутралният вкус на ориза се съчетава добре с пикантния и солен вкус на туршията кимчи.
Богата на витамини и минерали
Туршията кимчи става все по–популярна и заради нарастващата тенденция към здравословно хранене. До неотдавна хранителната ѝ стойност беше пренебрегвана заради нейния вкус. Но тъй като напоследък се подчертава това колко е важно да се консумират зеленчуци, днес туршията кимчи е ценена заради хранителните си качества. Например китайското зеле, репичките и червените чушки са богати на витамин А. В стритите червени чушки се съдържа голямо количество витамин С, а в перата на праза — витамин А и С. Освен това целулозата в зелето подпомага доброто храносмилане.
Разнообразните пастети от отлежали морски храни, прибавяни към кимчи, са източник на белтъчини и аминокиселини, които обикновено не се съдържат в зеленчуците. Най–често се използват стридите, в които има големи количества калций, желязо, гликоген, витамини и важни аминокиселини.
Смята се, че съществуват над сто вида кимчи. Разликата обикновено се определя от основните или допълнителните съставки, мястото, където е приготвена туршията, времето на отлежаване, както и температурата и влажността при подготовката на кимчи. Тайната на умелото приготвяне на туршията се предава от поколение на поколение, от майка на дъщеря, и е гордост за цялото семейство. Често добре приготвената туршия кимчи е показател за уменията на добрия готвач.
Туршията кимчи в съвременния живот
Днес не е необходимо човек да си приготвя кимчи вкъщи. Благодарение на парниците пресни зеленчуци могат да се намерят през цялата година. Освен това кимчи може да се купи в почти всеки квартален магазин в Корея. В съвременните жилищни сгради не е практично да се приготвят големи количества кимчи, но ако е в малки количества, туршията може да се съхранява в хладилника вместо в глинени съдове.
Корейската туршия кимчи присъства в живота на хората от дълго време. Тя не само се запазва през дългата зима, но и ще продължи да съществува въпреки променящия се начин на живот, както е било векове наред. Би ли искал да я опиташ? Не се притеснявай от острата ѝ миризма. Най–вероятно някой от над стоте вида кимчи ще ти допадне. Ако е така, ти пожелаваме „машитке дусейо“, което означава „добър апетит“!
Как се приготвя кимчи за зимата
В миналото, когато нямало хладилници, поради дългата зима в Корея с температури близо до нулата, се налагало храната да се приготвя така, че да трае по–дълго време. Затова хората правели туршия кимчи. Приготвянето на големи количества кимчи се нарича „кимджанг“. Сезонът за това бил от края на ноември до средата на декември.
При по–големите семейства, които живеели заедно, за приготвянето на туршията понякога били необходими около сто зелки! Количеството и на другите продукти можело да бъде голямо, особено като се има предвид разнообразието от видове кимчи. Понякога членове на семейството, приятели и съседи се събирали, за да приготвят заедно туршията за едно домакинство, и след това отивали при следващото семейство. В много фирми по време на „кимджанг“ работниците и до днес получават със заплатата си „добавки за кимчи“, за да могат да покрият големите разходи за приготвянето на туршията.
Как се съхранявали големите количества кимчи в миналото? Обикновено това ставало в глинени съдове. Един месец преди сезона за приготвяне на кимчи те били заравяни в земята. Маринованите зелки били нареждани внимателно в съдовете, след което се притискали с плосък камък и се покривали с капак. Тъй като глината е с пореста структура, туршията се запазвала за дълго време.
Туршия кимчи в глинен съд
Пикантна туршия кимчи
ОСНОВНИ ПРОДУКТИ
1/2 килограм китайско зеле
2 супени лъжици сол
4 чаши студена вода
2 чаши гореща вода
ПОДПРАВКИ
1 супена лъжица ситно нарязан чесън
1 супена лъжица ситно нарязан пресен джинджифил
1 супена лъжица ситно нарязан пресен лук
2 чаени лъжички ситно нарязани изсушени червени чушки
2 чаени лъжички захар
1 супена лъжица сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Зелевите листа се разделят и се поръсват със сол. Заливат се със студената вода и се оставят да престоят на хладно осем часа или през цялата нощ. След това се изплакват и изстискват добре. Подправките се заливат с гореща вода, разбъркват се добре и се прибавят към зелевите листа. Всичко се слага в голяма стъклена купа. Може да се наложи листата да се срежат наполовина. Купата се покрива с домакинско прозрачно фолио и се оставя на хладно за около два дни. Листата се отцеждат и се нарязват на малки парчета, които се затварят в буркани, докато са готови за консумация. Готовото количество е половин килограм.
Най–често основните съставки на кимчи са нарязани и цели репички, краставици и китайско зеле.
(http://wol.jw.org/bg/wol/d/r46/lp-bl/102005486)
_________________
- bolnimozaciАквамаринов дух
- Брой мнения : 558
Дата на присъединяване : 15.03.2013
Години : 37
Местожителство : Пловдив
Re: Да сготвим вкусно
Чет 14 Авг - 22:44
Kimbap 김밥
Това е много известно леко корейско ястие, приятно не само на вкус, но и на външен вид. Приготвя се от ориз, различни зеленчуци и месо, които се задушават, нареждат се върху малка рогозка и след това се увиват в листа от водорасли. Резултатът прилича малко на оризово руло "Стефани", но по красота го превъзхожда заради нежния контраст на морковите и краставичките на фона на белия ориз. Като цяло мисълта за красотата на всяко ястие е една от спецификите на корейската кухня, което може би малко я отдалечава от българската кулинарна традиция.
Необходими са ви малка квадратна бамбукова рогозка (за навиването) и 8-10 листа от водорасли, които бихте могли да си набавите от магазин за азиатски храни. По желание оттам може да си купите и сусамово олио, мирин – оризов оцет, както и танмуджи – жълта маринована ряпа. Ако не можете да си намерите бамбукова рогозка, използвайте няколко листа сгънато във формата на квадрат фолио, достатъчно голямо за водораслите.
Вземете съд, достатъчно голям да побере шест чаши ориз, като набъбне. Докато оризът се вари, пригответе плънката. Измийте и обелете два моркова и две краставици. Нарежете ги по дължина на лентички с дебелината на молив. Те трябва да бъдат дълги колкото листите водорасли. Сложете една след друга лентичките, ако не са достатъчно дълги. Направете същото, ако слагате шунка, танмуджи и ролца (имитация на месо) от рак.
Разбийте 3-4 яйца. Излейте половината от сместа в незалепващ тиган или пък в тиган с малко олио така, че да покрие дъното. Изпържете я от двете страни като омлет на слаб огън. Когато яйцата са готови, внимателно ги извадете от тигана. Оставете омлета да изстине. Направете същото и с останалата смес. После разрежете омлета на равни ивици.
Ако искате да придадете традиционен вкус, използвайте смляно говеждо месо вместо шунка или месо от раци. Запържете месото в същия тиган, след това го раздробете с вилица и подправете със сол и пипер. Оставете мазнината да се отцеди. След като оризът е готов, по желание можете да сложите подправки, за да стане още по-вкусен. Докато е все още топъл, добавете три супени лъжици оризов оцет (леко подсладен), или пък сусамово олио за по-добър вкус. Тъй като сусамовото олио е скъпо, бихте могли просто да намажете ножа, с който ще разрязвате готовия кимпап.
Вземете един от листите водорасли и го поставете върху рогозката за навиване така, че да се изравни с долния и край. Нанесете един черпак ориз на слой, дебел един сантиметър така, че да се покрие листа водорасло. По средата сложете една до друга по една лентичка от всеки зеленчук и месото.
След това повдигнете единия край на рогозката и навийте на руло. Трябва да придадете правилна кръгла форма, като внимавате да не излезе плънката. Докато завивате рогозката на руло, натискайте с пръсти постоянно, за да запазите овалната форма. Лепкавият ориз няма да позволи формата да се промени, така че не се притеснявайте!
РЕЦЕПТА
За ориза:
ориз 350 грама
вода 420 мл ( за сваряване на ориза)
оризов оцет 5 лъжици ( може и бял оцет, ако нямате оризов)
захар 2 лъжици
сол 1 щипка
За плънката:
гъби 250 грама
захар 1 лъжица
соев сос 50 мл.
яйца 4
захар 1 лъжичка за омлета
сол 1 щипка
растително олио 1 лъжица
прясна риба тон 50 грама ( цяло парче); вместо нея може да се добави каквото и да е месо - пилешко, свинско, телешко, колбаси
нори 1 пакет (6 листа) - сушени водорасли
За подправка ( не е задължително):
соев сос 150 мл.
уасаби 1 лъжица
консервиран джинджифил 30 грама
Приготвяне:
Ориз:
1. Измийте хубаво ориза, като му смените няколко пъти водата, докато се избистри, за да отстраните възможна скорбяла. Оставете го 30 минути в гевгир да се отцеди.
2. Сложете ориза в тенджера с 420 мл. вода и пуснете котлона на силен огън, докато заври. После намалете огъня и го оставете да ври в затворена тенджера около 10 мин.
3. Когато озизът омекне, загасете огъня и го оставете да почине още 10 мин. Сипете го в достатъчно голяма купа.
4. В друга купа смесете оризовия оцет с 2 лъжици захар и щипка сол. Този овкусен оцет се нарича сушизу (яп.)
5. С шпатула или дървена лъжица добавете подправения оцет към ориза. Внимавайте да не счупите или притиснете прекалено силно зърната ориз.
Плънка:
6. Нарежете гъбите на резенчета с дебелина 1 см.
7. Сложете гъбите в тенджера с 1 лъжица захар, малко вода и 50 мл. соев сос. Пуснете котлона, за да заври водата, и после намалете на слаб огън и оставете още 5 мин. Отцедете гъбите и ги оставете настрана.
8. В отделна купа разбъркайте с телена бъркалка 2 яйца, 1 лъжичка захар и щипка сол.
9. Загрейте 1 лъжица растително олио в тиган и изсипете една трета от разбитите яйца.
10. Преди омлетът да се запече, го навийте на руло и го оставете в единия край на тигана. В същия тиган сипете още една трета от разбитите яйца.
11. Използвайте като начало първото навито руло и навийте нов пласт омлет върху него. Направете същото и с третата част от сместа, после извадете готовия омлет от тигана. Повторете същата операция и с другите 2 яйца.
12. Оставете омлета да изстине и го нарежете по дължина на 3-4 ивици. Може да направите и обикновен омлет, възможно най-дулуг, и да го нарежете на тънки ивици.
13. Нарежете месото/колбаса на тънки и дълги резени с дебелина 1 см.
14. Запечете леко на грил или на фурна листата от водорасли нори ( може и да се оставят сурови, просто са леко жилави). Поставете всяка от корите върху малка бамбукова рогозка или кърпа. Лъскавата страна на водораслото нори трябва да бъде надолу.
15. С помощта на лъжица разстелете ориза върху листата от водорасли, като в единия край оставите свободна извица около 3 см. Поставете върху ориза останалите съставки - гъбите, омлета, месото/колбаса. Опитайте се да ги подредите добре.
16. С помощта на рогозката или кърпата започнете да навивате на руло. Вдигнете по-близкият до вас край и го прегънете , притискайки отгоре, като се опитвате да не завиете вътре и замата рогозка.
17. Краят на рулото трябва да остане отдолу. Притиснете отгоре рогозката, за да се получи стегнато руло. Нарежете го на резени с дебелина 1.5 см.
18. Поднесете резенчетата в съд, гарнирани с малко соев сос, уасаби и маринован джинджифил.
Това е много известно леко корейско ястие, приятно не само на вкус, но и на външен вид. Приготвя се от ориз, различни зеленчуци и месо, които се задушават, нареждат се върху малка рогозка и след това се увиват в листа от водорасли. Резултатът прилича малко на оризово руло "Стефани", но по красота го превъзхожда заради нежния контраст на морковите и краставичките на фона на белия ориз. Като цяло мисълта за красотата на всяко ястие е една от спецификите на корейската кухня, което може би малко я отдалечава от българската кулинарна традиция.
Необходими са ви малка квадратна бамбукова рогозка (за навиването) и 8-10 листа от водорасли, които бихте могли да си набавите от магазин за азиатски храни. По желание оттам може да си купите и сусамово олио, мирин – оризов оцет, както и танмуджи – жълта маринована ряпа. Ако не можете да си намерите бамбукова рогозка, използвайте няколко листа сгънато във формата на квадрат фолио, достатъчно голямо за водораслите.
Вземете съд, достатъчно голям да побере шест чаши ориз, като набъбне. Докато оризът се вари, пригответе плънката. Измийте и обелете два моркова и две краставици. Нарежете ги по дължина на лентички с дебелината на молив. Те трябва да бъдат дълги колкото листите водорасли. Сложете една след друга лентичките, ако не са достатъчно дълги. Направете същото, ако слагате шунка, танмуджи и ролца (имитация на месо) от рак.
Разбийте 3-4 яйца. Излейте половината от сместа в незалепващ тиган или пък в тиган с малко олио така, че да покрие дъното. Изпържете я от двете страни като омлет на слаб огън. Когато яйцата са готови, внимателно ги извадете от тигана. Оставете омлета да изстине. Направете същото и с останалата смес. После разрежете омлета на равни ивици.
Ако искате да придадете традиционен вкус, използвайте смляно говеждо месо вместо шунка или месо от раци. Запържете месото в същия тиган, след това го раздробете с вилица и подправете със сол и пипер. Оставете мазнината да се отцеди. След като оризът е готов, по желание можете да сложите подправки, за да стане още по-вкусен. Докато е все още топъл, добавете три супени лъжици оризов оцет (леко подсладен), или пък сусамово олио за по-добър вкус. Тъй като сусамовото олио е скъпо, бихте могли просто да намажете ножа, с който ще разрязвате готовия кимпап.
Вземете един от листите водорасли и го поставете върху рогозката за навиване така, че да се изравни с долния и край. Нанесете един черпак ориз на слой, дебел един сантиметър така, че да се покрие листа водорасло. По средата сложете една до друга по една лентичка от всеки зеленчук и месото.
След това повдигнете единия край на рогозката и навийте на руло. Трябва да придадете правилна кръгла форма, като внимавате да не излезе плънката. Докато завивате рогозката на руло, натискайте с пръсти постоянно, за да запазите овалната форма. Лепкавият ориз няма да позволи формата да се промени, така че не се притеснявайте!
РЕЦЕПТА
За ориза:
ориз 350 грама
вода 420 мл ( за сваряване на ориза)
оризов оцет 5 лъжици ( може и бял оцет, ако нямате оризов)
захар 2 лъжици
сол 1 щипка
За плънката:
гъби 250 грама
захар 1 лъжица
соев сос 50 мл.
яйца 4
захар 1 лъжичка за омлета
сол 1 щипка
растително олио 1 лъжица
прясна риба тон 50 грама ( цяло парче); вместо нея може да се добави каквото и да е месо - пилешко, свинско, телешко, колбаси
нори 1 пакет (6 листа) - сушени водорасли
За подправка ( не е задължително):
соев сос 150 мл.
уасаби 1 лъжица
консервиран джинджифил 30 грама
Приготвяне:
Ориз:
1. Измийте хубаво ориза, като му смените няколко пъти водата, докато се избистри, за да отстраните възможна скорбяла. Оставете го 30 минути в гевгир да се отцеди.
2. Сложете ориза в тенджера с 420 мл. вода и пуснете котлона на силен огън, докато заври. После намалете огъня и го оставете да ври в затворена тенджера около 10 мин.
3. Когато озизът омекне, загасете огъня и го оставете да почине още 10 мин. Сипете го в достатъчно голяма купа.
4. В друга купа смесете оризовия оцет с 2 лъжици захар и щипка сол. Този овкусен оцет се нарича сушизу (яп.)
5. С шпатула или дървена лъжица добавете подправения оцет към ориза. Внимавайте да не счупите или притиснете прекалено силно зърната ориз.
Плънка:
6. Нарежете гъбите на резенчета с дебелина 1 см.
7. Сложете гъбите в тенджера с 1 лъжица захар, малко вода и 50 мл. соев сос. Пуснете котлона, за да заври водата, и после намалете на слаб огън и оставете още 5 мин. Отцедете гъбите и ги оставете настрана.
8. В отделна купа разбъркайте с телена бъркалка 2 яйца, 1 лъжичка захар и щипка сол.
9. Загрейте 1 лъжица растително олио в тиган и изсипете една трета от разбитите яйца.
10. Преди омлетът да се запече, го навийте на руло и го оставете в единия край на тигана. В същия тиган сипете още една трета от разбитите яйца.
11. Използвайте като начало първото навито руло и навийте нов пласт омлет върху него. Направете същото и с третата част от сместа, после извадете готовия омлет от тигана. Повторете същата операция и с другите 2 яйца.
12. Оставете омлета да изстине и го нарежете по дължина на 3-4 ивици. Може да направите и обикновен омлет, възможно най-дулуг, и да го нарежете на тънки ивици.
13. Нарежете месото/колбаса на тънки и дълги резени с дебелина 1 см.
14. Запечете леко на грил или на фурна листата от водорасли нори ( може и да се оставят сурови, просто са леко жилави). Поставете всяка от корите върху малка бамбукова рогозка или кърпа. Лъскавата страна на водораслото нори трябва да бъде надолу.
15. С помощта на лъжица разстелете ориза върху листата от водорасли, като в единия край оставите свободна извица около 3 см. Поставете върху ориза останалите съставки - гъбите, омлета, месото/колбаса. Опитайте се да ги подредите добре.
16. С помощта на рогозката или кърпата започнете да навивате на руло. Вдигнете по-близкият до вас край и го прегънете , притискайки отгоре, като се опитвате да не завиете вътре и замата рогозка.
17. Краят на рулото трябва да остане отдолу. Притиснете отгоре рогозката, за да се получи стегнато руло. Нарежете го на резени с дебелина 1.5 см.
18. Поднесете резенчетата в съд, гарнирани с малко соев сос, уасаби и маринован джинджифил.
_________________
- bolnimozaciАквамаринов дух
- Брой мнения : 558
Дата на присъединяване : 15.03.2013
Години : 37
Местожителство : Пловдив
Re: Да сготвим вкусно
Нед 31 Авг - 10:41
Пулгоги (печено мариновано говеждо)/ Bulgogi
Едно от най-популярните ястия в Корея. Името му идва от "пул" (огън) и "коги" (месо). Буквално се превежда огнено месо, въпреки че не е особено пикантна храна. Приготвя се от тънко нарязано говеждо филе, което се маринова в смес от соев сос, сусамово олио, черен пипер, лук, чесън, женшен, вино и захар. За да се овкуси добре и да омекне, месото трябва да постои 2-4 часа в марината.
След което се пече на скара, макар че се среща и приготвено в тиган. Едновременно с месото се пекат и цели парчета чесън, нарязан на едно лук и зелена чушка.
Това е едно от ястията, които "отварят" вратата към корейската кухня, тъй като е предпочитано като първа среща с типичната за страната храна.
Пулгоги се сервира с цели листа спанак, маруля или друг листовиден зеленчук, които се използват за комбинация с парчетата печено месо, като се загръщат в тях преди да бъде изядено. За доовкусяването на тези "зелени сърми" може да се използват и малко кимчи, доматен сос, зеленчуци, които да увият в листото.
Bulgogi (Korean BBQ: 불고기)
How To Make - Bulgogi (Part 1/2)
How To Make - Bulgogi (Part 2/2)
Едно от най-популярните ястия в Корея. Името му идва от "пул" (огън) и "коги" (месо). Буквално се превежда огнено месо, въпреки че не е особено пикантна храна. Приготвя се от тънко нарязано говеждо филе, което се маринова в смес от соев сос, сусамово олио, черен пипер, лук, чесън, женшен, вино и захар. За да се овкуси добре и да омекне, месото трябва да постои 2-4 часа в марината.
След което се пече на скара, макар че се среща и приготвено в тиган. Едновременно с месото се пекат и цели парчета чесън, нарязан на едно лук и зелена чушка.
Това е едно от ястията, които "отварят" вратата към корейската кухня, тъй като е предпочитано като първа среща с типичната за страната храна.
Пулгоги се сервира с цели листа спанак, маруля или друг листовиден зеленчук, които се използват за комбинация с парчетата печено месо, като се загръщат в тях преди да бъде изядено. За доовкусяването на тези "зелени сърми" може да се използват и малко кимчи, доматен сос, зеленчуци, които да увият в листото.
Bulgogi (Korean BBQ: 불고기)
How To Make - Bulgogi (Part 1/2)
How To Make - Bulgogi (Part 2/2)
_________________
Re: Да сготвим вкусно
Пет 9 Яну - 15:41
ММММММММММ много вкусно изглежда, има от всички ястия които искам да опитам За съжаление съм пробвала само кимчи и рамен, но трябва да пробвам и другите :2smile:
- bolnimozaciАквамаринов дух
- Брой мнения : 558
Дата на присъединяване : 15.03.2013
Години : 37
Местожителство : Пловдив
Re: Да сготвим вкусно
Пон 16 Фев - 18:45
Пибимпап , Bibimbap (비빔밥)
Пибимпап
Пибимпап са нарязани на ивици и леко запържени зеленчуци върху ориз, с яйца на очи, задушени лентички от телешко месо и специален сос. Целият ансамбъл се поднася красиво подреден в специален съд, но преди ядене задължително трябва да се разбърка, за да се усети пълноценно вкусът му. „Пибим“ означава „разбърквам“.
За съжаление не всички продукти, необходими за приготвянето на пибимпап, могат да се намерят навсякъде. Ако имате късмет, може и да намерите на пазара корени от тораджи (нещо като женшен), или пък ядлива орлова папрат (косари), доставени от Азия. Те често са в сушен вид, което не им пречи да имат също толкова добър вкус след като бъдат накиснати. Ако използвате тораджи, потопете го в подсолена вода, за да премахнете горчивия вкус. Отрежете твърдите краища и разцепете стъблата на дълги, тънки ивици.
Предимството при приготвянето на пибимпап е, че бихте могли да замените почти всеки зеленчук с някой друг. Чушки, спанак, моркови, репички, гъби, кресон – всеки един от тези зеленчуци би придал допълнителен вкус и цвят на ястието. Преценете на око колко продукти са ви нужни за четири порции, и сварете също необходимото количество ориз.
Най-напред измийте всички зеленчуци. Обелете ги и ги нарежете на дълги тънки ивици (с дължина колкото кибритени клечки). Запържете поотделно всички зеленчуци в тиган с малко олио, а след това ги подправете с щипка сол и пипер. Ако слагате спанак, първо леко го попарете. Изцедете го, а после го запържете, както останалите зеленчуци. Зеленчуците с големи листа можете просто да нарежете на дребно. Отделете пънчетата на гъбите. Нарежете ги на тънки ивички и също ги задушете в малко мазнина. Обелете и посолете краставиците. Нарежете ги и леко ги запържете.
Изпържете до златисто четири яйца на очи. По желание може да добавите и телешко месо, нарязано на лентички и задушено със ситно накълцани чесън и пресен лук, няколко капки соев сос и малко захар.
В купата сложете най-отдолу ориза. Внимателно наредете лъчеобразно един до друг всички видове зеленчуци, като започнете от центъра. Най-отгоре сложете месото и яйцата.
При ядене всичко се разбърква добре. Полива се с паста от червен пипер и сусамово олио, за да не бъде ястието сухо.
източник: http://www.10te.bg/zhivotat/10-ot-nai-populyarnite-yastiya-ot-koreiskata-kuhnya/
_________________
- bolnimozaciАквамаринов дух
- Брой мнения : 558
Дата на присъединяване : 15.03.2013
Години : 37
Местожителство : Пловдив
Re: Да сготвим вкусно
Пон 16 Фев - 19:05
Самгйетанг ("samgyetang":삼계탕)
Женшенова пилешка супа е една от най-популярните супи в Корея, за която се вярва, че притежава лечебни и укрепващи свойства за човешкия организъм. Всички продукти в нея се слагат цели и ненарязани, за да се запазят максимално полезните съставки в тях.
Освен през зимата, тази супа се консумира много през лятото. В най-големите жеги корейците си я поръчват заради високото й хранително съдържание, което им помага да възвърнат силите си, изгубени в резултат на тежките влажни летни дни.
Приготвя се от цяло пиле, което се пълни с киснат около час преди това ориз, корен от женшен, чеснов лук и няколко хинапа. Месото се слага да заври в тенджера около 20 минути, премахва се появилата се пяна и се долива отново вода. Ястието ври още около 40 минути на умерен огън. Сервира се със сол и пипер и естествено – кимчи.
В зависимост от количество на корените женшен, които се сложат, ястието придобива по-силен горчив вкус.
източник: http://www.10te.bg/zhivotat/10-ot-nai-populyarnite-yastiya-ot-koreiskata-kuhnya/
Женшенова пилешка супа е една от най-популярните супи в Корея, за която се вярва, че притежава лечебни и укрепващи свойства за човешкия организъм. Всички продукти в нея се слагат цели и ненарязани, за да се запазят максимално полезните съставки в тях.
Освен през зимата, тази супа се консумира много през лятото. В най-големите жеги корейците си я поръчват заради високото й хранително съдържание, което им помага да възвърнат силите си, изгубени в резултат на тежките влажни летни дни.
Приготвя се от цяло пиле, което се пълни с киснат около час преди това ориз, корен от женшен, чеснов лук и няколко хинапа. Месото се слага да заври в тенджера около 20 минути, премахва се появилата се пяна и се долива отново вода. Ястието ври още около 40 минути на умерен огън. Сервира се със сол и пипер и естествено – кимчи.
В зависимост от количество на корените женшен, които се сложат, ястието придобива по-силен горчив вкус.
източник: http://www.10te.bg/zhivotat/10-ot-nai-populyarnite-yastiya-ot-koreiskata-kuhnya/
_________________
- bolnimozaciАквамаринов дух
- Брой мнения : 558
Дата на присъединяване : 15.03.2013
Години : 37
Местожителство : Пловдив
Re: Да сготвим вкусно
Чет 19 Фев - 19:23
Дим Сум - китайски кнедли пелмени, Dim sum
* ДИМ СУМ буквално означава *късчета от сърцето*. Това са различни малки тестени хапки с пълнеж - пелмени, тестени кифлички, пролетни ролца, тестени топчета с пълнеж и оваляни в сусам и т.н., които са задушени на пара, сварени или пържени. Дим Сум често се сервират като закуска или обяд в китайските ресторанти, където вместо поръчка може да избирате широк асортимент от различни дим сум.
За варени или пържени Дим Сум тестото се прави само от вода, брашно и сол. За направа на Дим Сум много често се продават готови листа - wonton (нещо като нашите кори за баница, но малко по дебели).
Пълнежа за Дим Сум е много разнообразен и с различни съставки - свинско, пилешко, скариди, телешко, различни зеленчуци - докъдето стигне фантазията на китайците и стига да е вкусно.
Необходими продукти
За тестото:
-130 г брашно
-30 г пшенично нишесте
- сол
-20 г свинска мас или чисто масло
-70 мл вряла вода
За плънката:
-500 г свинско месо - смляно на кайма
-4-5 стръка зелен лук, нарязан на ситно
-1 с.л. соев сос
-2 с.л. сос от стриди
-1 с.л. сусамов сос
-2 с.л. оризово вино или бяло вино
-1 ч.л. джинджифил на прах
-1 ч.л. смлян бял пипер
-1 с.л. сух чесън или пресен нарязан
-70 г суха супа от диви гъби или 2 с.л. пшенично нишесте + сол
Начин на приготвяне
На плънката:
Смесете каймата с подправките и измесете. Оставете в хладилник за 2-3 часа.
На тестото:
Поставете сухите съставки в купа и хубаво смесете за около 2 минути.
Залейте с вряла вода сухата смес и разбъркайте с вилица докато получите парено тесто. Бързо прибавете маслото и измесете до получаване на гладка консистенция. Оставете тестото да си *почине* за 20-тина минути.
Вземете с чаена лъжичка част от тестото, направете го на топка, която леко смачкате между дланите си. Поставете върху дъска, намазана с мазнина и разточете кръг. Поставете 1 ч.л. от пълнежа в средата на тестото и завийте като торбичка, като запечатате ръбовете.
Варете на пара около 15 минути.
Сервирайте със соев сос с чесън и оризов оцет, сладко кисел сос, сметана с чесън и див лук нарязан на ситно, балсамов винегрет с балсамиков оцет, зехтин и сух чесън.
източник -
* ДИМ СУМ буквално означава *късчета от сърцето*. Това са различни малки тестени хапки с пълнеж - пелмени, тестени кифлички, пролетни ролца, тестени топчета с пълнеж и оваляни в сусам и т.н., които са задушени на пара, сварени или пържени. Дим Сум често се сервират като закуска или обяд в китайските ресторанти, където вместо поръчка може да избирате широк асортимент от различни дим сум.
За варени или пържени Дим Сум тестото се прави само от вода, брашно и сол. За направа на Дим Сум много често се продават готови листа - wonton (нещо като нашите кори за баница, но малко по дебели).
Пълнежа за Дим Сум е много разнообразен и с различни съставки - свинско, пилешко, скариди, телешко, различни зеленчуци - докъдето стигне фантазията на китайците и стига да е вкусно.
Необходими продукти
За тестото:
-130 г брашно
-30 г пшенично нишесте
- сол
-20 г свинска мас или чисто масло
-70 мл вряла вода
За плънката:
-500 г свинско месо - смляно на кайма
-4-5 стръка зелен лук, нарязан на ситно
-1 с.л. соев сос
-2 с.л. сос от стриди
-1 с.л. сусамов сос
-2 с.л. оризово вино или бяло вино
-1 ч.л. джинджифил на прах
-1 ч.л. смлян бял пипер
-1 с.л. сух чесън или пресен нарязан
-70 г суха супа от диви гъби или 2 с.л. пшенично нишесте + сол
Начин на приготвяне
На плънката:
Смесете каймата с подправките и измесете. Оставете в хладилник за 2-3 часа.
На тестото:
Поставете сухите съставки в купа и хубаво смесете за около 2 минути.
Залейте с вряла вода сухата смес и разбъркайте с вилица докато получите парено тесто. Бързо прибавете маслото и измесете до получаване на гладка консистенция. Оставете тестото да си *почине* за 20-тина минути.
Вземете с чаена лъжичка част от тестото, направете го на топка, която леко смачкате между дланите си. Поставете върху дъска, намазана с мазнина и разточете кръг. Поставете 1 ч.л. от пълнежа в средата на тестото и завийте като торбичка, като запечатате ръбовете.
Варете на пара около 15 минути.
Сервирайте със соев сос с чесън и оризов оцет, сладко кисел сос, сметана с чесън и див лук нарязан на ситно, балсамов винегрет с балсамиков оцет, зехтин и сух чесън.
източник -
_________________
- bolnimozaciАквамаринов дух
- Брой мнения : 558
Дата на присъединяване : 15.03.2013
Години : 37
Местожителство : Пловдив
Re: Да сготвим вкусно
Вто 24 Фев - 13:28
Шинсолло, Sinseollo 신설로
Този специалитет обикновено не се сервира като отделно ястие, а като част от изискана вечеря или бюфет. Запазило традиционния за Корея шарен отенък, пъстрата купа от зеленчуци се намира над горящи дървени въглища, които поддържат храната топла. В състава му влизат пържени яйца, гъби, кюфтета, пържени рибешки филета и дробчета, задушени моркови, зърна гинко и ядки, аранжирани в приятна за окото въртележка. В добавка, ястието се полива с телешки бульон, за да придобие вкус на варено.
В миналото ястието е било сервирано само на крале и благородници и все още е част от традиционната дворцова кухня. В него са включени цели 25 съставки, правейки го достойно за кралската трапеза ястие, богато на полезни вещества.
Съществува и следната история как специалитетът е получил името си.
В планините живял учен, оттеглил се от света. Той се страхувал, че ще срещне гибелта си заради гнева на тираничен крал, властвал по времето на династия И Чосон. Отказвайки се от всичко материално и земно, ученият сам си приготвял яденето, като поставял зеленчуците в загрято от огъня метално гърне. Затова ястието било наречено шинсолло – храна, стоплена в месингов съд .
Този специалитет обикновено не се сервира като отделно ястие, а като част от изискана вечеря или бюфет. Запазило традиционния за Корея шарен отенък, пъстрата купа от зеленчуци се намира над горящи дървени въглища, които поддържат храната топла. В състава му влизат пържени яйца, гъби, кюфтета, пържени рибешки филета и дробчета, задушени моркови, зърна гинко и ядки, аранжирани в приятна за окото въртележка. В добавка, ястието се полива с телешки бульон, за да придобие вкус на варено.
В миналото ястието е било сервирано само на крале и благородници и все още е част от традиционната дворцова кухня. В него са включени цели 25 съставки, правейки го достойно за кралската трапеза ястие, богато на полезни вещества.
Съществува и следната история как специалитетът е получил името си.
В планините живял учен, оттеглил се от света. Той се страхувал, че ще срещне гибелта си заради гнева на тираничен крал, властвал по времето на династия И Чосон. Отказвайки се от всичко материално и земно, ученият сам си приготвял яденето, като поставял зеленчуците в загрято от огъня метално гърне. Затова ястието било наречено шинсолло – храна, стоплена в месингов съд .
_________________
- nevi_qqКехлибарена камбанка
- Брой мнения : 90
Дата на присъединяване : 02.05.2012
Re: Да сготвим вкусно
Пет 20 Мар - 15:31
Здравейте и от мен Понеже обожавам Азиатската кухня...мога да кажа, че доста неща съм и приготвяла и хапвала с удоволствие
Съвсем скоро получих страхотен подарък от скъп приятел и това е книга която е издадена в България написана от корейци които живеят тук... ето я и нея => [img][/img]
Съвсем скоро получих страхотен подарък от скъп приятел и това е книга която е издадена в България написана от корейци които живеят тук... ето я и нея => [img][/img]
- nevi_qqКехлибарена камбанка
- Брой мнения : 90
Дата на присъединяване : 02.05.2012
Re: Да сготвим вкусно
Пет 20 Мар - 15:56
Доста неща съм приготвяла преди да получа книгата, но днес най после и за първи път приготвих... така известния "Омърайс"
Предполагам, че доста от вас може би са пожелавали поне веднъж да го опитат за това ще ви дам рецептата тук:
Необходими продукти за (две порции)
сварен ориз - 2 чаши
шунка (или наденица) - 2 парчета
лук - 1/2 бр.
червена чушка - 1/2бр.
маринована ряпа - 1/2 бр.
тиквичка - 1/3 бр.
царевица - 1/2 кутия
яйца - 4 бр.
пармезан
зехтин
кетчуп
майонеза
магданоз
Подправки:
кетчуп - 2 с.л.
сос от стриди - 2-3 с.л.
сол
черен пипер
За омлета:
барбекю сос - 4с.л.
мед- 2с.л.
вода - 6с.л.
малко черен пипер
малко сол
Начин на приготвяне:
1. Запържете в загрят тиган с малко зехтин ситно нарязаните зеленчуци, шунка и царевица
2. Прибавете сварения ориз, кетчуп и сос от стриди в тигана и гответе на ниска температура. Поръсете със сол и черен пипер
3. Пържете добре разбитите яйца под формата на омлет до полуготовност. Сложете готовата оризова плънка по средата на омлета.
4. Започнете да завивате омлета около ориза докато се получи джобче. Покрийте готовото ястие с чиния и обърнете.
5. Сложете продуктите за соса в тенджера и гответе на слаб огън, като разбърквате често докато се сгъсти.
6. Готовия Омърайс сервирайте в чиния, като гарнирате със соса, майонезата, кетчупа, пармезана и магданоз по избор.
Това е което аз днес хапнах на обяд...страхотен вкус
Желая ви добър апетит!!!
Предполагам, че доста от вас може би са пожелавали поне веднъж да го опитат за това ще ви дам рецептата тук:
Необходими продукти за (две порции)
сварен ориз - 2 чаши
шунка (или наденица) - 2 парчета
лук - 1/2 бр.
червена чушка - 1/2бр.
маринована ряпа - 1/2 бр.
тиквичка - 1/3 бр.
царевица - 1/2 кутия
яйца - 4 бр.
пармезан
зехтин
кетчуп
майонеза
магданоз
Подправки:
кетчуп - 2 с.л.
сос от стриди - 2-3 с.л.
сол
черен пипер
За омлета:
барбекю сос - 4с.л.
мед- 2с.л.
вода - 6с.л.
малко черен пипер
малко сол
Начин на приготвяне:
1. Запържете в загрят тиган с малко зехтин ситно нарязаните зеленчуци, шунка и царевица
2. Прибавете сварения ориз, кетчуп и сос от стриди в тигана и гответе на ниска температура. Поръсете със сол и черен пипер
3. Пържете добре разбитите яйца под формата на омлет до полуготовност. Сложете готовата оризова плънка по средата на омлета.
4. Започнете да завивате омлета около ориза докато се получи джобче. Покрийте готовото ястие с чиния и обърнете.
5. Сложете продуктите за соса в тенджера и гответе на слаб огън, като разбърквате често докато се сгъсти.
6. Готовия Омърайс сервирайте в чиния, като гарнирате със соса, майонезата, кетчупа, пармезана и магданоз по избор.
Това е което аз днес хапнах на обяд...страхотен вкус
Желая ви добър апетит!!!
Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|